Yrkeshögskolorna har beviljats 636 nya platser på lokföararutbildningarna.
636 nya lokförarplatser
Publicerad:
20 Feb 2023
Det råder stor brist på lokförare. För att komma tillrätta med det arbetar branschen intensivt med olika åtgärder. En nyckelfråga är fler utbildningsplatser.
Nyligen presenterades resultatet i den senaste ansökningsomgången inom YH-program (yrkeshögskolan). Myndigheten för yrkeshögskolan, MYH, beviljar flera lokförarskolor nya utbildningsplatser med en första start i höst. Bland de 13 lokförarskolor som ansökt om att få starta utbildning fick nio skolor beviljat. Det innebär att 636 nya utbildningsplatser tillkommer ut-över de utbildningar som pågår.
En nyckelkompetens
Tågföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen med cirka 70 medlemmar som har närmare 17 000 medarbetare. I dagsläget råder det ett gap mellan behov och tillgång på vissa nyckelkompetenser. Lokförare är en sådan nyckelkompetens.
Tågföretagen har i sin årliga analys identifierat ett behov av fler utbildningsplatser för att säkerställa att tågföretagen kan leverera sina samhällsviktiga tjänster. Tågföretagen har också ingått en branschöverenskommelse för att tydliggöra sin roll och bidra till att lösa lokförarbristen. Ett viktigt arbete är att tillhandahålla de LIA-praktikplatser som behövs och samverka med MYH för att säkerställa att rätt antal utbildningsplatser beviljas.
Ettårig grundutbildning
Sedan 2015 arbetar tågföretagen och lokförarskolorna tillsammans med en nationell utbildningsplan för lokförare för att säkra innehållet och kvaliteten i utbildningen. Lokförarutbildningen är en ettårig grundutbildning inom ramen för YH. Efter examen och anställning hos operatör tar den operatörsspecifika utbildningen vid. Sedan 2017 sammanställer Tågföretagen tillgång och efterfrågan på lokförare och utbildningsplatser för att bättre kunna prognostisera resurstillgången framåt.
Läs mer på:
www.tagforetagen.se/viktiga-fragor/lokforarutbildning