Arbetslivskriminalitet hotar att utkonkurrera seriösa företag
Publicerad:
1 Dec 2023
Arbetslivskriminalitet är ett växande problem i många branscher.
– Oseriösa företag försöker vinna ekonomiska fördelar genom fusk och osund konkurrens, säger Arne Alfredsson, chef för myndighetsgemensam kontroll på Arbetsmiljöverket.
Arbetslivskriminalitet utgör ett växande problem, där medvetna överträdelser av arbetslivsregler används som konkurrensmedel, särskilt inom branscher som bygg- och anläggning. Brister, såsom farliga arbetsmiljöer och missbruk av arbetskraft, kan leda till allvarliga konsekvenser.
Arbetsmiljöverket kontrollerar att lagar om arbetsmiljö och arbetstider följs av företag och organisationer. Arbetsgivare har i sin tur huvudansvaret för att trygga en säker och hälsosam arbetsmiljö.
– Ingen ska behöva skada sig, bli sjuk eller dö på grund av sitt arbete, betonar Arne Alfredsson.
– Alla anställda har rätt till en säker arbetsmiljö enligt arbetsmiljölagen. Om vi hittar brister måste arbetsgivaren vidta åtgärder. Vi kan även stoppa en verksamhet som inte får återupptas förrän brister är åtgärdade. Snedvrider konkurrens Ett stort och växande problem är arbetslivskriminalitet.
– Det innebär att företag eller organisationer medvetet bryter mot regler som rör arbetslivet. Här märker vi företag som har sin grund i organiserad brottslighet, säger Arne. Arbetsmiljöverket har sett att brister i arbetsmiljön används som konkurrensmedel och snedvrider konkurrens. Ett exempel där detta förekommer är bygg- och anläggningsbranschen.
– Vi kan upptäcka farliga arbetsmiljöer där arbetstagare riskerar att skadas eller till och med dö. Det kan vara att man inte använder fasta fallskydd, exempelvis byggnadsställningar, för att spara tid och pengar eller att inte använda föreskriven skyddsutrustning. På detta sätt kapar oseriösa företag marginaler till vinst, säger Arne. Han tar upp Förbifart Stockholm som ett exempel där Arbetsmiljöverket upptäckt brister vid arbeten under jord.
– Det är fall där underleverantörer inte har säkrat upp tillräckligt vid tunnelbyggen. Det ledde till Trafikverket till slut sade upp kontraktet med leverantören. Människohandel och fusk Arbetslivskriminaliteten kan vara människohandel och människoexploatering med koppling till arbetsmarknaden.
– Vid inspektioner möter vi ibland olaglig arbetskraft och ser tecken på att människor utnyttjas, ibland bor dessa på arbetsplatsen. En konsekvens när företag inte konkurrerar på lika villkor är att de som följer reglerna riskerar att bli utkonkurrerade, framhåller Arne.
En annan konsekvens är att samhällets välfärd drabbas när offentliga medel riskerar att gå till kriminella.
– Det kan vara att företag inte betalar skatter och avgifter eller felaktigt tar del av stöd och bidrag, som de inte har rätt till. Hur ser utvecklingen ut för arbetslivskriminalitet?
– Vi ser tyvärr ingen minskning, utan snarare ökar den här brottsligheten. Vad känner du inför det?
– Det finns en mycket stark drivkraft hos Arbetsmiljöverket, vi kavlar upp ärmarna för att göra ännu mer. Tillsammans måste vi bidra till konkurrens på lika villkor. Seriösa arbetsgivare som följer regelverk och använder skyddsutrustning ska inte behöva försvinna, säger Arne Alfredsson.